Çocuk & Ergen & Yetişkin Psikolojik Danışmanlık
Uzman Klinik Psikolog BilgeBulut Bakkal
ÇOCUK MERKEZLİ OYUN TERAPİSİ
Oyun, çocukların en doğal iletişim aracıdır. Gelişimsel anlamda çocuklar duygularını ve ifade etmek istedikleri şeyleri yetişkinler gibi yeterli kelimelerle anlatamazlar. Kelimelerin ifade ettiği anlamlar soyut kavramlardır ve çocuk soyut kavramlara anlam veremez. Oysa ki çocuklarla iletişim kurmanın en etkili yolu oyun aracılığı ile onların dünyasına girebilmektir.
Oyun terapisi, çocuğun gündelik hayatta yaşamış olduğu sorunları güvenli ve kabul edici ortamda oyun aracılığı ile ortaya koyması ve sorunu çözümleyebilmesi amaçlanır.
Terapi süreci, çocuk için en ideal koşullarda kendini deneyimlemesini ve oyun odasında öfke, korku, güvensizlik, hayal kırıklığı gibi duygularını ifade etme olanağını tanır. Çocuk oyun oynayarak içinde olduğu bu duyguları açığa çıkarır, yüzleşir ve kendi kontrolünü kazanıp nasıl engellemesi gerektiğini öğrenir. Çocuğun önemsendiği ve yargılanmadan kabul gördüğü terapötik ortamda herşeyi başabileceğine inancı pekişir. Duygusal olarak rahatlama sağlandığında kendisine olan güveni artar, uyumlu şekilde yaşamını sürdürür. Böylece benliğinin ve yapabileceklerinin farkına varıp psikolojik açıdan da olgunlaşır.
Çocuk Merkezli Oyun Terapisinin yardımcı olduğu konular:
-
Saldırgan davranışlar
-
Kaygı ve korkular
-
Aşırı çekingenlik
-
Davranışsal gerileme
-
Özgüven ve sosyal beceri sorunları
-
Uyku, yemek ve tuvalet sorunları
-
Zihnin cinsel davranışlarla aşırı meşgul olması
-
Ailede yaşanan değişimlere uyum sağlamada yaşanan sorunlar
-
Fiziksel nedeni olmayan mide bulantıları, baş ağrıları gibi rahatsızlıklar